Voeding bij Diabetes Mellitus type II

2 mei 2017

Koolhydraatarm eten of niet?

Kan je Diabetes type II genezen met voeding en leefstijl?
Voor een grote groep mensen is dit inderdaad mogelijk. Wat meestal zeker mogelijk is, om minder medicijnen te gaan gebruiken. Fijn als insuline niet meer nodig is, of minder tabletten gebruiken. Zeker handig, als er een risico op het ontstaan van een hypo is. De voordelen zijn enorm groot. Niet alleen minder medicijnen, maar ook minder kans op complicaties, fitter voelen, goed kunnen afvallen met alle voordelen daarbij.

Hieronder vind je veel gestelde vragen:

Hoe doe je dat?
Ik kijk naar het huidige voedingspatroon en leefstijl en geef passende adviezen. Deze adviezen zijn altijd persoonlijk en op maat, want iedereen is anders. De leefsituatie is per persoon anders (alleenwonend, gezin, drukke baan, wisselende diensten e.d. ), maar ook de medicijnen die gebruikt worden, verschillen per persoon.

Koolhydraatarm of niet?
Voor de een wel, voor de ander niet. Dit is afhankelijk van je hulpvraag, gezondheid, medicijnen, leefsituatie e.d.

Aanpassing medicijnen.
Het medicijngebruik moet aangepast worden. Dit doe ik samen met de praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige en de huisarts. Wij werken samen in jouw dossier en passen onze adviezen op elkaar aan. Zo weten wij, waar de knelpunten en vragen zitten en streven samen naar een zo goed mogelijk resultaat, dat ook praktisch is en haalbaar.

Koolhydraten tellen?
Vaak wordt een koolhydraatbeperkt dieetadvies gegeven. Hoeveel koolhydraten gegeten mogen worden, is per persoon anders. Soms is tellen handig of noodzakelijk, som ook niet. Je krijgt een voorbeeld van een dagmenu met een advies op maat. Ook leer ik je welke koolhydraten je wel gebruiken kan en welke niet. Je eet dus nooit 100% koolhydraatvrij. Ik adviseer je ook, of je extra supplementen nodig hebt of niet.

Hoe zit het met vetten?
Gebruik je minder koolhydraten, dan heb je wel voldoende Kcal nodig. Deze haal je uit eiwitten en vetten. Dit mag deels ook uit verzadigde vetten zijn. Het is wel even wennen, dat vet wel weer mag. Ik help je verder met welke vetten goed zijn in je dagmenu en welke beter van niet.

Resultaten.
De resultaten zijn over het algemeen erg goed. Het is belangrijk dat je er achter staat en begrijpt hoe het werkt. Dat leg ik je natuurlijk duidelijk uit en tussendoor vragen stellen kan ook altijd, als ik je op de praktijk begeleid. Belangrijk is dat het advies altijd wordt opgevolgd, ook in het weekend, anders werkt het niet. Dit is wel eens lastig in bepaalde situaties, zoals feestjes en vakantie, maar ook hierover krijg je veel adviezen en tips. Ik heb al vele cliënten begeleid, die nu geen insuline meer gebruiken, gestopt zijn met het gebruik van medicijnen, heel goed zijn afgevallen en hele mooie bloedwaardes hebben gekregen.

Vergoeding.
Woon je in Bodegraven, Woerden en omgeving, en ben je onder behandeling van je huisarts/praktijkondersteuner voor de controles? Dan wordt mijn advies volledig vergoed, zonder eigen risico. Deze zorg valt onder de huisartsenzorg en heet ketenzorg. Je vind alle informatie over vergoeding op mijn website. Ik mag de zorg bieden die noodzakelijk is.

Waarom begeleiding, kan ik het niet zelf?
Om een goed resultaat te krijgen, levenslang, is het erg belangrijk betrouwbaar goed advies te krijgen van een ervaren professional. Alleen een diëtist is opgeleid en bevoegd dit advies te geven. Laat je niets wijsmaken door (goedbedoelde) adviezen van voedingsadviseurs van sportscholen, uit de media e.d. Ik ben extra opgeleid om mensen met Diabetes te begeleiden. Ik heb nu 30 jaar ervaring en houd mijn kennis en vaardigheden up-to-date. Ik ben geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici, een zeer belangrijk register, waar je aan strenge eisen moet voldoen. Je moet daarvoor de HBO- opleiding Voeding en Diëtetiek hebben volbracht. Daarna de post-HBO opleidingen, waarvan Voeding en Diabetes. Ik heb meerdere opleidingen gevolgd. Verder neem ik deel aan de expertgroep Diabetes. zie hieronder meer. Ook ben ik recent bijgeschoold, samen met een praktijkondersteuner, op gebied van de nieuwste ontwikkelingen van koolhydraatarm dieet bij Diabetes.
Wij bereiken fantastische resultaten en hebben zeer veel ervaring!

Expertgroep Diabetes
De expertgroep Diabetes, is een groep diëtisten, die gespecialiseerd zijn in de begeleiding van Diabetes Mellitus. Bij deze groep hoort ook hart- en vaatziekten en hartfalen.
Wij houden ons op wetenschappelijk niveau bezig met alle ontwikkelingen op gebied van Diabetes en hart/vaatziekten. Wij maken richtlijnen en werkafspraken voor de ketenzorg organisaties en alle collega's in de regio, die wetenschappelijk zijn onderbouwd. Ook verzorgen wij nascholingen voor de collega diëtisten. Wij houden bezig met vraagstukken, zoals het wel of niet adviseren van kokosolie (is dit verantwoord of niet?). Collega's kunnen ons ook raadplegen bij vragen.
Kortom, je bent bij mij aan het juiste adres voor de meest recente informatie over voeding en leefstijl.

lees ook verder in de volgende blogs die gaan komen.
Onderwerpen die besproken gaan worden: succesverhalen, vetten in de voeding.

Delen

Share by: